Forum Kulinarne
Potrawy z mięs => Drób => Wątek zaczęty przez: beata.was w 28, Lip, 2024, 07:25 PM
Składniki na 6 porcji:
- 1 kostka bulionu
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka (180g) nieugotowanego białego ryżu
- 60g masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 szklanki (475 ml) wody
- 6 udek kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C
- Bulion rozpuścić w łyżce wody
- W misce wymieszać ryż z masłem, cebulą i 2 szklankami wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
- Udka kurczaka ułożyć na ryżu, polać rozpuszczoną kostką rosołową i posypać przyprawą włoską.
- Piec przez 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, więc być może trzeba go będzie wydłużyć.