Forum Kulinarne

Potrawy z jaj, mąki, kasz => Pieczone => Wątek zaczęty przez: beata.was w 28, Lip, 2024, 07:09 PM

Tytuł: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Wiadomość wysłana przez: beata.was w 28, Lip, 2024, 07:09 PM
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę opłucz, sparz wrzątkiem, odcedź i zalej wrzącą wodą z mlekiem. Dodaj łyżkę masłom i sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok pół godziny, aż kasza wchłonie wodę. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, poszatkuj, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 oC. Wysmaruj żaroodporne naczynie, po czym wkładaj warstwami kaszę i jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj pod przykryciem przez ok.35 minut. 
Zamiast kaszy można użyć ryżu.