Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki masła
- sól
- 50 dag jabłek
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
- olej lub masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- śmietana lub jogurt grecki
Wykonanie:
Kaszę opłucz, sparz wrzątkiem, odcedź i zalej wrzącą wodą z mlekiem. Dodaj łyżkę masłom i sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok pół godziny, aż kasza wchłonie wodę. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, poszatkuj, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180
oC. Wysmaruj żaroodporne naczynie, po czym wkładaj warstwami kaszę i jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj pod przykryciem przez ok.35 minut.
Zamiast kaszy można użyć ryżu.