Na placki składniki: (na dużą blachę robię podwójną porcję)
- 7 dag masła
- 3 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 2 jaja
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka sody
- 3 łyżki mleka
Podzielić placki na 3 części (6 części), rozwałkować cieniutko, piec w 180
oC 5-7 minut
Masa: - 1 budyń
- 1/2 l. mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
- 1 masło
- 1/2 szkl cukru pudru (1/2 szkl cukru bez łyżki)
- kieliszek spirytusu
Zagotować budyń na mleku z mąkami i cukrem. Dodać do utartego masła.
Ostudzone placki przekładać masą. Na wierzch polewa. Ciasto jest smaczniejsze jak poleży.
Polewa Eli: - 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wody lub mleka
- 1/3 kostki margaryny
Cukier z kakao wymieszać, dodać letnie mleko lub wodę i wymieszać.
Dodać roztopiony tłuszcz, wymieszać i ogrzewać tak długo aż kropla wylana na talerzyk będzie tężała.